Hotspot (pyotraumatische dermatitis)

Hotspot

Wat is een hotspot?

Een hotspot, originele benaming pyotraumatische dermatitis is een plaatselijke ontsteking van de huid. In de meeste gevallen veroorzaakt je bulldog deze zelf door likken, bijten en krabben. De hotspots kunnen snel ontstaan (in enkele uren) en breiden zich vaak snel uit.

Ontstaan van een hotspot

Wanneer je bulldog op een plaats bijt, krabt en likt is jeuk meestal de oorzaak. De jeuk kan ontstaan door een vlooien of tekenbeet, mijt, door allergie, oorontsteking of een andere onderliggende oorzaak. je bulldog probeert de jeuk te bestrijden en door het likken, bijten en/of krabben gaat de opperhuid stuk. In de open opperhuid kunnen huidbacteriën die op een in tacte huid geen problemen geven een ontsteking opwekken. Door deze ontsteking ontstaat er weer meer jeuk waardoor een vicieuze cirkel ontstaat met een natte huidontsteking tot gevolg.

Hoe ziet een hotspot eruit?

Een hotspot ziet eruit als een rode, natte plek die jeukt en snel uitbreid. Likken, bijten, krabben en piepen van de pijn is het gevolg.

Afbeeldingsresultaat voor hotspot bulldog

 

Behandeling van een hotspot:

Behandeling begint bij het verzachten en behandelen van de hotspot, dit gebeurd vaak door de dierenarts. De dierenarts zal het gebied rond de hotspot scheren en schoonmaken met Betadine. Om de jeuk te doorbreken wordt vaak een corticosteroïden-injectie gegeven zodat de vicieuze cirkel wordt doorbroken. De huidontsteking zelf wordt behandeld met antibiotica.

Bij beginnende hotspot kan je de hond wassen met de WashBar manuka zeep

WashBar manuka zeep met doos

1 a 2 keer wassen is meestal voldoende om de hotspot te genezen. De behandeling kan ondersteund worden door gebruik van een jeuk stillende, verzachtende spray. Hiervoor kan de WashBar Itchi spray gebruikt worden.

Wanneer een hotspot snel en goed behandeld word zal deze goed genezen. Het is belangrijk de onderliggende oorzaak te zoeken en te behandelen zodat de kans verkleind wordt dat het terug komt.

Voorkomen van de hotspot:

Het voorkomen van een hotspot is natuurlijk altijd het beste. Voorkomen van een hotspot is voornamelijk door het gedrag van je bulldog goed in de gaten te houden. Zodra je bulldog overmatig gaat likken, bijten of krabben is alertheid geboden. Ga direct op zoek naar de oorzaak van het bijten en likken. Als de oorzaak tijdig wordt weggenomen zal er geen hotspot ontstaan.

Wanneer vlooien de oorzaak zijn van de jeuk, gebruik een anti vlooienmiddel. Bij teken, mijt en huidschilfers gebruik een goede shampoo of speciale zeep om je hond te wassen. Bij vermoeden van een oorontsteking of wanneer je niet zeker bent waar de jeuk vandaan komt, consulteer je dierenarts.

Er zijn speciale middelen op de markt voor het behandelen van hotspot, mijn advies is altijd een dierenarts te consulteren en niet zelf een behandeling te starten. Hotspot kan zeer snel uitbreiden en zeer pijnlijk zijn voor je bulldog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ibizabully.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 802 reviews.