Verbod op de Franse Bulldog

Verbod op de Franse Bulldog?

Kan ik nog een Franse bulldog kopen?

Het nieuws staat er vol mee, de Franse bulldog, mopshond en andere platsnuiten worden verboden omdat de honden ongezond zijn. De platsnuiten hebben aantoonbaar last van het doorgefokte uiterlijk.

Lang heb ik nagedacht of ik hier iets over wilde schrijven. De meningen zijn verdeeld en het gaat er op sociale media soms hard aan toe. Logisch ook, als deze mensen net zo dol zijn op bullen als wij dan gaat het automatisch met veel emotie. Toch schrijf ik dit blog….

ibizabully is ontstaan uit onze liefde voor de bulldog en de Franse bulldog heeft een speciaal plekje in ons hart. Laat ik vooropstellen, ik ben geen expert, geen fokker en geen geneticus. Wel ben ik een grote liefhebber, en daarmee geloof ik dat ik het gros van de bulldog lovers kan vertegenwoordigen. Dit blog is dan ook bedoeld om inzicht te geven over hoe een liefhebber deze kwestie ziet en om een dialoog op te starten waarmee ik hopelijk mijn kennis kan vergoten door verschillende inzichten en meningen te ontvangen. Het is niets meer en minder dan mijn mening en inzicht. Ik verwelkom ALLE reacties zolang dit met respect gegeven wordt. Onrespectvolle reacties zal ik pertinent verwijderen. In een dialoog is ruimte voor iedereens mening, of je het er nu mee eens bent of niet.

black French bulldog puppy

Historie van de Franse Bulldog

Het is zeer waarschijnlijk dat de Franse Bulldog afstamt van de Engelse Bulldog en gekruist is met een terriër om de opstaande oren te verkrijgen. Dit alles zou omstreeks de helft van de 19de eeuw hebben plaatsgevonden.

Een andere theorie is dat de Franse Bulldog rond deze periode een mopshond of toy bulldog gekruist is met een Terriër-Boules en dat daar de Franse Bulldog uit zou zijn ontstaan.

En een derde theorie die wij vonden komt van Britse kynoloog George R. Krehl. Hij beweert dat de Franse bulldog in rechte lijn afstamt van de Burgos pointer.

Dit is natuurlijk de beknopte versie, maar voor mij een belangrijk gegeven waar ik later nog op terug zal komen.

Fokken vs import

Wanneer je besloten hebt een huisje te bieden aan een Franse bulldog dan kan je natuurlijk kiezen voor adoptie of een nieuwe pup. Steeds meer mensen staan open voor adoptie om honden een huis te bieden als die om welke reden dan ook niet bij hun huidige baasje kunnen blijven. Ook zien we een grote toename aan honden welke geadopteerd worden via geïmporteerd uit het buitenland. Deze import gaat vaak via stichtingen en betreffen rescue dogs, zowel vanaf de straat maar helaas ook vaak vanuit een dodenstation.

Hoe nobel ook, zelf ben ik geen voorstander van het importeren van een Franse Bulldog uit het dodenstation, al dan niet via een stichting. Hoewel je met het in huis halen van de betreffende hond deze letterlijk van de dood red, houd je hiermee een groot probleem in stand, namelijk de industrie die achter deze hondjes zit, In Hongarije en andere landen is de wetgeving op het fokken slecht of helemaal niet aanwezig. Laat staan dat hierop gehandhaafd wordt. Wil je een Franse Bulldog importeren uit het buitenland, doe dan goed onderzoek. Een goede stichting zet zich in voor het welzijn van de honden en/of hondenras en zal bv ouderdieren die afgedankt zijn voor de fok aanbieden. Deze dieren zijn ten dode opgeschreven als ze niet worden geadopteerd. Wanneer je dit leed wil besparen kijk dan ook wat de stichting doet aan het grotere probleem. Alleen honden transporteren en redden van de dood maakt niet dat het dierenleed wat erachter zit stopt. Samenwerkingen met stichtingen die beide zijde aanpakt juichen wij van harte toe. Maar bedenk wel goed, een ouderdier redden kan ook flinke medische kosten met zich meebrengen. Hoe graag je ook wilt helpen, als je niet de juiste (financiële) middelen hebt, doe het dan niet.

En hoe is dit gerelateerd aan het verbod?

Europese Unie

Je bent voor of je bent tegen, maar wat de EU in mijn ogen als positief punt zou kunnen hebben is regels op EU-niveau voor het fokken, import/export en houden van honden. Het verbod zoals het nu voorligt, is een landelijk verbod. Hiermee worden liefhebbers en fokkers binnen Nederland die het beste met het ras voorhebben op grote achterstand gezet. Wanneer de mens iets wil hebben, dan zal die het krijgen. Zo zal een verbod in mijn ogen enkel de import uit het buitenland vergroten. De Nederlandse fokkers welke soms al jarenlang bezig zijn het ras te verbeteren zullen verdwijnen en de nieuwe puppy’s zullen vooral uit het buitenland Nederland binnen komen. 

Fokken van de Franse Bulldog

Glad ijs :-), dus nogmaals ik ben geen fokker en heb beperkte kennis van het fokken van honden in het algemeen of specifiek de bulldog. Wel heb ik een gezond boeren verstand en een uitputtende energie om te lezen en eigen onderzoek te doen naar zaken die mijn interesse hebben.  Ik nodig dan ook vooral fokkers uit om hun visie te delen.

Het fokken van elk levend wezen is zorgvuldig werk wat je in mijn visie ook altijd over moet laten aan de experts. Huis of oeps nestjes, hoe gezellig ook kunnen veel leed veroorzaken. 

Een goede fokker doet grondig onderzoek naar de ouderdieren en kiest deze zorgvuldig uit. Een goede fokker zal hier vooral onderzoek doen naar de beste ouderdieren die GEZONDE puppy’s kunnen voortbrengen en vanzelfsprekend kijken ze hierbij ook naar ras(standaarden). De Franse Bulldog heeft een plattere snuit dan de gemiddelde hond, daar is iedereen het denk ik wel over eens. Maar in hoeverre die plattere snoet echt” het” probleem is daar lopen de meningen over uiteen. En natuurlijk heeft de Franse bulldog meer” bekende” gebreken die vaker voorkomen bij dit ras. 

  • Te nauwe neusgaten en/of neusgangen

  • Een te lang zacht gehemelte

  • Te grote keelamandelen

  • Te forse zogenaamde “valse stembanden”

  • Te nauwe keel ingang/ strottenhoofd (larynx)

  • Een afgeplatte luchtpijp

  • Een te platte borstkas

  • Patella luxatie

  • Dystocia (bevalling die niet vordert)

Een goede fokker zal rekening houden met bekende problemen en de ouderdieren selecteren die de kans op deze aandoeningen sterk verminderen of in sommige gevallen misschien wel kunnen uitsluiten (voor erfelijke factoren). Maar er zijn ook fokkers die nog verder gaan;  

Outcross

Outcross is het (incidenteel) fokken met andere rassen waardoor erfelijke aandoeningen worden teruggedrongen. Hierdoor wordt een populatie verrijkt met ‘nieuw bloed’ en neemt de genetische variëteit in één keer flink toe. Vaak wordt voor outcross de cirkel van Parker gebruikt om te kijken welke rassen (nauw) met elkaar verwant zijn. 

cirkel van Parker
Cirkel van Parker

De cirkel van Parker geeft de rassen weer met kleurcodes. Als je een ras kruist met een ras uit een totaal andere kleur dan zijn ze niet aan elkaar verwant. Kruis je deze rassen dan wordt de genenpool van je oorspronkelijke ras vergroot en is de kans op erfelijke aandoeningen kleiner. Natuurlijk kan het zijn dat in beide rassen dezelfde erfelijke aandoeningen bestaan, maar wanneer de rassen niet aan elkaar verwant zijn dan worden er geen homozygote pups* geboren (geen drager van de erfelijke aandoening). Bij het fokken van enkel raszuivere puppy en rassen die nauw verwant zijn kan dit wel gebeuren. 

Een korte uitleg in biologie om meer beeld te krijgen bij homozygote pups:

Na de outcross worden de puppy voor de volgende generatie weer terug gekruist naar het oorspronkelijke ras, in dit geval de Franse bulldog. Veel van de uiterlijke en gedragskenmerken van het oorspronkelijke ras komen weer terug in deze nieuwe generatie.

Adoptie of puppy?

Een puppy voedt je helemaal zelf op wat zeker voordelen kan hebben. Daarnaast kan je uitgebreid onderzoek doen naar de fokker. Een goede fokker neemt hier alle tijd voor en beantwoord al je vragen. Zelf zal een goede fokker ook hetzelfde doen bij de pupkoper. Een goede fokker heeft een wachtlijst, een puppy is een levend wezen, wat met veel aandacht en zorg door de fokker is verzorgd. Vanaf dracht tot aan uitvliegen staat een heel gezin in teken van de moeder en haar pups. Daarnaast zal een goede fokker niet bezuinigen op gedegen ouderonderzoek. Vaak gaan er duizenden euro’s op aan onderzoeken, afreizen naar dek-reuen, reiskosten, dierenartskosten, verlof, opnemen van werk, werpkisten, veel wasmachines etc. Een Franse Bulldog is duur in aanschaf, niet (enkel) omdat het populaire honden zijn, maar omdat verantwoorde fokkers veel meer kosten maken om gezonde pups op de wereld te zetten. Is een Franse Bulldog puppy een stuk goedkoper dan de gemiddelde prijs, dan moeten de alarmbellen afgaan. Natuurlijk kan je de jackpot winnen met een oeps of thuis nestje, maar wil jij dat risico nemen met een levend wezen?

Terug naar het verbod

Dit blog is bedoeld om voor de gemiddelde liefhebber met beperkte kennis inzicht te geven in de (on)mogelijkheden voor het gezonder maken van het ras. Het moge duidelijk zijn dat wij als liefhebber tegen het verbod zijn zoals het nu op tafel ligt. Sowieso lijkt ons een verbod onwenselijk omdat hiermee het ras helemaal kan verdwijnen, een afschuwelijk beeld.

Maar dat er iets moet veranderen om onze geliefde bulldog, maar ook andere rassen en poezen, die te lijden hebben onder het doorgefokte uiterlijk is wat ons betreft wel duidelijk. 

De Franse bulldog is niet altijd zo ongezond geweest, wij, liefhebbers, hebben onbedoeld hieraan mee geholpen. Vroeger hadden we nog niet de kennis van tegenwoordig, rassen zijn vooral gefokt op uiterlijke kenmerken in de vorige eeuwen. En hiermee zijn langzaam problemen in de hondenrassen gefokt. Dit is een proces geweest van jaren, en men kan wat mij betreft niet verwachten dat deze problemen binnen een jaartje helemaal opgelost zijn. Het terugfokken naar gezonde honden is een duurzaam proces wat nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Van een platte neus naar formaat herder in 1 of 2 generaties is gewoonweg niet mogelijk, en ook niet wenselijk als je het me vraagt. Met alle kennis van tegenwoordig zijn er voldoende fokkers welke met al hun kennis bezig zijn de gezondheid van het ras te vergroten. Of dat nu gebeurd door grondig ouder onderzoek, inclusief gen onderzoek of door outcross, de beweging naar een gezond ras is ingezet. 

Maar wat dan wel:

Sowieso starten met het handhaven en streng optreden tegen fokkers die het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn. Nog maandelijks lees ik artikelen van fok-schuren, fokkers met tientallen rassen welke ongezond verkocht worden. En net zo vaak lees ik dat er een (laatste) waarschuwing is gegeven. Hoe kan het zijn dat de fokkers welke zich inzetten voor dierenwelzijn worden gestopt terwijl de mensen die overduidelijk niet handelen uit dierenwelzijn gewoon hun gang kunnen gaan?

Maar ook delen van kennis aan de liefhebbers van dit ras. Gelukkig zie ik veel fokkers veel informatie delen op hun websites, informatie waarmee wij liefhebbers betere keuzes kunnen maken. Doe grondig onderzoek voor de aanschaf van een hond, of je nu kiest voor import, raszuivere pup of outcross.

Wij zien veel aversie tegen outcross, waarschijnlijk omdat de uitkomsten van outcross minder goed voorspelbaar zijn voor de (standaard fokwaarde). Ook inteelt verdiend extra aandacht bij outcross, maar een goede verantwoorde fokker zal dit uiteraard nauwkeurig nakijken. Persoonlijk juich ik alle initiatieven die zorgen voor een gezonder ras toe. Laten we niet vergeten dat de Franse Bulldog ook is ontstaan door kruisen

Samenvattend

Met de huidige wetenschap is het mogelijk om te werken aan een toekomst met gezonde Franse Bullen. Welke manier jij ook prefereert, laten we kennis en informatie met elkaar delen zodat er minder ongezonde honden op de wereld komen en dat een verbod niet nodig is. En laten we een vuist maken tegen de overheid, die laks is op de handhaving van dierenleed veroorzaakt door onzuivere fokkers. En laten we deze overheid oproepen initiatieven die de gezondheid vergroten te omarmen. Ga met de fokkers in gesprek over de haalbaarheid van de fok eisen. Veel, in mijn ogen zuivere en eerlijke fokkers houden het voor gezien omdat ze gewoonweg niet aan de huidige eisen kunnen voldoen, althans, niet binnen de gestelde periodes. Juist deze fokkers die als liefhebber het welzijn van de bulldog hoog in het vaandel hebben staan kunnen helpen met samenstellen van fok eisen die recht doen aan een gezonde bulldog. Want als alle goede fokkers het voor gezien houden, dan vindt de mens de Franse bulldog wel ergens anders. Van een plek waar dierenwelzijn geen prioriteit heeft, waar geen wetgeving of handhaving is, met alle gevolgen van dien.

En laten wij, liefhebbers van het ras geen ongezonde pups aanschaffen. Een Franse Bulldog pup kopen voor 1000 euro kan niet, niet gezond, niet op een manier die recht doet aan het dier of ras.

Ik nodig iedereen nogmaals uit te reageren en de dialoog aan te gaan. Ik wil graag meer kennis tot me nemen en juist afwijkende inzichten, liefst onderbouwd zorgen voor meer kennis om beslissingen te nemen. Maar blijf wel respectvol naar elkaar. Het is een lastige kwestie met veel (uiteenlopende) meningen dat is prima! Laten we leren van elkaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ibizabully.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 780 reviews.