Informatie

STAMBOOM

Elke rashond heeft bij voorkeur een stamboom. Een stamboom is geen garantie maar het geeft je wel de zekerheid dat de bulldog is gefokt met in acht neming van de geldende fok reglementen. Ibizabully is ontstaan door de liefde die wij hebben voor deze rassen. Echter zijn de Franse & Engelse bulldoggen helaas niet de meest gezonde rashonden. Om nu en in de toekomst van deze geweldige dieren te blijven genieten raad ik iedereen aan een bulldog met stamboom aan te schaffen.

Goede fokkers hebben geen puppies op voorraad. Bij de meeste ras fokkers kan je kenbaar maken dat je interesse hebt in de aanschaf van een puppy en de fokker plaatst je dan op een (wacht)lijst. Zodra er een nest verwacht wordt neemt de fokker contact met je op. Geduld is een schone zaak wanneer je een Franse of Engelse bulldog wil aanschaffen. Een goede fokker zal altijd werken met een koopovereenkomst.

Voor uitgebreide informatie verwijs ik je door naar de EBCN (Engelse Bulldog Club Nederland). Een goede Engelse Bulldog fokker zal moeten voldoen aan een aantal gezondheidsvoorwaarden en zijn verplicht een fokgeschiktheidskeuring te ondergaan. Voor  Engelse bulldog heb ik hieronder de belangrijkste eisen opgenomen;

Fokgeschiktheidskeuring (oa, patella luxatie en fitheidstest)

Oogonderzoek

DNA test (oa: blaasstenen)

Inteeltbeperking

Teefje mag niet meer worden gedekt na derde nest

Bij voorkeur natuurlijke bevalling

Na tweede keizersnede mag een teefje niet meer worden gedekt. De fitheidstest is een erg belangrijk onderdeel en alleen honden die de fitheidtest met een voldoende afsluiten worden toegelaten. De fitheid is niet aangeboren maar kan enkel verkregen worden door op een verantwoorde wijze met de honden te trainen.

Naast de keuring hecht ibizabully veel waarde aan het leven van de fokhonden. Engelse bulldog teven van erkende fokkers mogen maximaal 3 nestjes per leven voortbrengen.

Voor uitgebreide informatie verwijs ik je door naar de HBC (Hollandse Bulldogen club). Een goede Franse Bulldog fokker zal zich houden aan de ere code voor fokken franse bulldoggen. Bij deze erecode is onderanderen vast gelegd dat beide ouders minimaal 2 maal hebben deelgenomen aan een Raad van beheer of FCI tentoonstelling. Hierbij moet minimaal 1 van de ouders twee maal een zeer goed behalen. Franse bulldoggen uit een gelegenheidsnestje of met “schoonheids” foutjes kunnen eventueel worden gekeurd, dit gebeurd dan altijd door 2 erkende keurmeesters. De belangrijkste zaken waarnaar gekeken word bij het gezondheidsonderzoek:

 • Patella luxatie
 • Luchtweg onderzoek (in rust & inspanning)
 • Daarnaast is vastgelegd in de erecode:
 • Ouders mogen niet in relatie staan met elkaar (ouder/kind, Broer/zus)
 • Herhaalcombinatie (maximaal 3x)
 • Reu totaal 7 dekkingen per jaar
 • Teef minimaal 16 maanden oud
 • Maximaal 1 nest per 12 maanden
 • Maximaal 5 nesten (3 bij keizersnede, en na derde keizersnede geen dekking meer toegestaan)

Eindelijk is het dan zover…de pups zijn geboren. De fokker zal binnen 10 dagen de stamboom aanvragen en bij 6 a 7 weken krijgen de pups een chip. Indien mogelijk ga dan meer dan 1 keer kijken bij de pups en let hierbij goed op de onderstaande punten;

 • De pups verblijven in een huis waar ze contact hebben met mensen en menselijke geluiden & geuren
 • De moeder is aanwezig en de pups zijn vrolijk en niet angstig
 • Bij jonge pups kan de moeder beschermend zijn en om die reden minder vrolijk overkomen
 • De omgeving van de pups is schoon, droog en fris
 • De pups zijn schoon (oren, ogen, bek, anus, voetjes) en geknipte nageltjes.
 • Er is voldoende vers water aanwezig
 • Er is voldoende ruimte voor de pups
 • De pups hebben voldoende speelgoed

Voor veel mensen is de prijs van een Franse bulldog pup of Engelse bulldog pup een belangrijk gegeven voor de aanschaf. Een puppy verantwoord fokkken kost veel geld. Een goede fokker zal de juiste voorzorgsmaatregelen nemen en zorgen dat de ouderdieren grondig getest zijn. Het teefje is vaak van de fokker en deze betaald deze onderzoeken. Een dekreu zal door een goede fokker geselecteerd worden op de testresultaten. Voor de dekking betaald de fokker een dekprijs.  Wij prefereren fokkers welke volledig inzicht geven in deze testen en de resultaten.

Een drachtige teef brengt ook de nodige onkosten mee.

Dan de inrichting van de kraamkamer, medische zorg (bv een keizersnede), inentingen, aanmelden voor de stamboom. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat een goed gefokte Franse bulldog pup of Engelse bulldog pup niet goedkoop is. Gemiddeld kost een nestje een fokker tussen de 7.000 en 10.000 euro, afhankelijk van de testen die (nog) uitgevoerd moeten worden en de mate waarin de fokker de onderzoeken uit (laat) voeren. Gemiddeld zullen er in 1 nest 4 pups worden geboren.

Een goede fokker zal altijd inzage geven in de onderzoeken en resultaten!

Gemiddeld liggen de prijzen voor een goed gefokte pup tussen de 1500 en 2500 euro