Berenklauw
Er bestaan 2 soorten berenklauw, de gewone en de grote berenklauw. Beide kunnen vervelende brandwonden geven bij mens & dier, maar het is vooral de grote berenklauw die gevaarlijk is. De gewone berenklauw is tussen de 90 en 150 cm hoog, zijn grote broer kan tot 4 meter groot worden. De grote berenklauw groeit zeer snel en in de lente vindt je deze vaak op verwaarloosde terreinen. De berenklauw heeft grote, behaarde bladeren welke wat wat hebben van een klauw, vandaar ook de naam. Wanneer de plant in bloei staat verschijnen witte bloemen. De berenklauw is een 2-jarige plant.
Berenklauw gevaarlijk
De berenklauw is berucht omdat deze vervelende brandwonden kan veroorzaken bij Mens & dier. Dit maakt de berenklauw voor Nederland een beduchte plant, wij zijn immers niet gewoon op te letten in de natuur voor gevaar, iets wat in andere landen veel normaler is. De berenklauw is wat dat betreft uniek in de Nederlandse natuur. De plant zelf is niet giftig maar heeft een fototoxische werking, dat houd in dat de huid na aanraking met de berenklauw erg gevoelig wordt voor zonlicht en andere UV straling. De huidcellen sterven af en dat veroorzaakt ontstekingen. De gevoeligheid van zonlicht en UV is zo erg dat er brandwonden kunnen ontstaan.
Gevolgen berenklauw verwonding
Wanneer je hond in aanraking is geweest met berenklauw kan het wel tot 24 uur duren voordat de verschijnselen optreden. De reactie is meestal ernstig en vaak rond de neus van de hond, de hond snuffelt immers overal aan en daarom is de neus het vaakst aangedaan. Er ontstaan rode vlekken, bulten & blaren, soms zelf wonden. Meestal ervaart de hond geen jeuk. De reactie op de berenklauw is een zogenaamde ontstekingsreactie. Het is dus geen allergische reactie zoals sommige mensen denken. Dit bekend ook dat de verwondingen bij een eerste aanraking al optreden.
Behandeling van berenklauw ontsteking
Wanneer je het vermoeden hebt dat je hond een berenklauw ontsteking heeft, consulteer altijd een dierenarts. De symptomen kunnen lijken op die van een insectenbeet maar deze dienen anders behandeld te worden. De berenklauw ontsteking wordt behandeld met brandwondenzalf (of honingzalf) en pijnstilling. Prednison of cortisonen zijn niet nodig, deze hebben geen effect hebben. Hetzelfde geld voor antibiotica, tenzij de huid niet goed geneest. In de meeste gevallen zal na 14 dagen de huid voldoende hersteld zijn.
Wanneer je ziet dat je hond aan de berenklauw heeft gesnuffeld, wacht dan niet maar kom direct in actie. Was de hond grondig met een hondenshampoo en vermijd zonlicht enkele dagen. Hiermee minimaliseer je de kans op ernstige brandwonden.
Voorkomen
is beter dan genezen. De berenklauw is een bekende plant in Nederland en de laatste jaren is de grote berenklauw hier in opkomst. Zorg dat je de berenklauw herkend en blijf met je honden uit de buurt van deze planten. Weet je ergens berenklauw staan, verwijder deze dan het liefste. gebruik hierbij goede beschermende kleding en handschoenen! wij mensen zijn net zo gevoelig voor deze nare plant.