Dierendag

dierendag2020

Dierendag

Op 4 oktober is het wereld dierendag, de dag waarop wij onze dieren extra verwennen. Maar hoe is dierendag eigenlijk ontstaan?

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren.

Uiteindelijk duurde het tot 1929 totdat 4 oktober als officiële feestdag voor dieren is benoemd. Ilse Winter schreef hiervoor een brief aan Margaret Ford, toentertijd voorzitter van wereldvereniging van de dierenbescherming. Beide dames kwamen overeen dat de dag de waarop de Katholieke Kerk Franciscus herdenkt een mooie datum was voor deze dag.

De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930. In Amerika, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Australië en Indië vierden ze deze dag al een aantal jaren eerder.

Activiteiten:

Op dierendag worden veel activiteiten georganiseerd. Zo kunnen kinderen op dierendag soms hun dier of knuffel mee naar school nemen. Denk er wel aan dat een dier mee naar school nemen niet altijd een goed idee is. Veel dieren kunnen nerveus zijn in een vreemde omgeving en niet elk dier is dan ook geschikt om mee te nemen. Ook is de datum veel gebruikt voor en door dierenactivisten om aandacht te vragen voor betere dierenrechten. 
Zo is er extra aandacht voor dierenmishandeling en betere leefomstandigheden van dieren voor consumptie zoals legbaterij kippen en mega stallen. Vaak leven deze dieren in erbarmelijke omstandigheden. Dierendag is dan ook een uitstekende dag om extra aandacht te schenken hieraan. 

Ook de commercie rondom dierendag is aanzienlijk gegroeid, zo hebben de meeste dierenwinkels aanbiedingen op en rond dierendag. 

Goed doel:

Wij willen dit jaar op dierendag aandacht vragen voor het Steunfonds franse bulldog in medische nood bij hun baasje. Omdat niet alle dieren en hun eigenaren in staat zijn de financiële zorg voor hun buldog te geven is dit steunfonds in het leven geroepen. Wij dragen het steunfonds een warm hart toe en hopen dat onze lezers op deze dag ook aan andere hondjes denken.
steunfonds Franse Bulldog logo

Wil je het steunfonds steunen?
Het bankrekeningnummer van het steunfonds  is NL48 SNSB 0928 4192 74 en BIC SNSBNL2A ten name van Steunfonds Franse bulldog in medische nood bij hun baasje o.v.v. donatie.

 

Wat doe jij met dierendag?

Heb jij al spannende of ludieke ideeën voor dierendag? Wij horen ze graag, laat een bericht achter hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ibizabully.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 802 reviews.